RECIPES


Vanilla buns
.2640

20 buns / 20 st

0,8 cup milk or coffee cream / 2 dl mjölk eller kaffegrädde
25 grams yeast / 25 gram jäst
75 grams butter / 75 gram smör
3 tbsp sugar / 3 msk socker
1 egg / 1 ägg
ca. 3,4 cups flour / ca. 8 dl vetemjöl

Filling / Fyllning
1,3 cups vanilla cream / 3 dl marsánkräm (eller tjock marsánsås)


Warm the liquid to 37˚C (98.6F). Dissolve the yeast in some of it.
Stir butter and sugar in a bowl until smooth.
Add the egg, yeast and the rest of the liquid.
Add the flour and make a smooth dough.
Let rise under a cloth to almost double in size.
Prepare the custard.
Roll out the dough into a large square cake. Make circles with a cookie cutter or glass, about 9 cm in diameter.
Place a dollop of vanilla cream on each circle. Pinch the circles into small bundles. Place them, seam-side down on a greased baking tray or on baking paper. Let them rise well.
Bake in the middle of the oven for about 10 minutes at 250˚C (482F).
Brush the baked buns with melted butter and turn them immediately in sugar.

Ljumma vätskan till 37˚C. Lös upp jästen i lite av den.
Rör matfettet och sockret smidigt i degbunken.
Tillsätt ägget, jästen och resten av degspadet.
Arbeta i mjölet till en smidig deg.
Låt jäsa under bakduk till nästan dubbel storlek.
Förbered vaniljkrämen, följ anvisningarna på paketet.
Kavla ut degen till en stor fyrkantig kaka. Tag med mått ut runda kakor, ca 9 cm i diameter.
Lägg på en klick vaniljkräm. Nyp ihop bullarna till små knyten. Lägg dem med skarven nedåt på en smord plåt eller i bullpapper. Låt dem jäsa väl.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 min på 250˚C (200˚C i varmluftsugn).
Pensla de gräddade bullarna med smält smör och vänd dem genast i strösocker.




Gunvor's gingerbread cookies

.63642

0,6 cup golden syrup (get "ljus sirap" at IKEA or substitute light corn syrup or honey) / 1,5 deciliter sirap, av ljusare typ
1 cup brown sugar / 2,5 deciliter ljus farin
7 oz butter / 200 gram smör (äkta)
3/4 (0,75) tbsp ground ginger / 3/4 (tre fjärdedels) matsked malen ingefära
1/2 (0,5) tbsp ground cloves / 0,5 matsked malda nejlikor
3 tbsp ground cinnamon / 3 matskedar malen kanel
0,6 cup heavy cream / 1,5 dl vispgrädde (ovispat mått)
1 tsp baking soda / 1 tesked bikarbonat
5 cups flour / 1,2 liter vetemjöl

(Disclaimer: This was very hard to translate and I'm not sure how well it works with ingredients that aren't exactly the same as the Swedish version)

Stir syrup, brown sugar, butter and spices to a batter. This is easiest if the butter is room tempered. Whip cream into foam and mix it in with the batter. Mix baking soda with half of the flour. Add flour to batter little by little, check the texture to see if you really need the last 1/4 cup. Make a "dough loaf" and let cool in the refrigerator over night, covered in aluminum foil.

Use baking roller to make a thin layer of the dough. Use extra flour on the roller if the dough too sticky, but not too much! Use baking shapes and lift the shaped cookies, using a thin baker's knife onto a baking plate covered with oven paper. Bake at 392˚F /200˚C for 3-4 minutes or until brown enough. Careful, they burn easy! Lift onto a baking grid once they cool a little. Store in a closed metal or glass (not plastic) jar.


Rör sirap, farinsocker, smör och kryddor till en smidig smet. Går lättast om smöret får bli rumsvarmt först. Vispa grädden till skum och arbeta in den. Blanda bikarbonat med hälften av mjölet, Tillsätt det tillsammans med resten av mjölet, ta det efterhand och se om den sista halva decilitern behövs, du känner på konsistensen. Arbeta till en deg. Låt den vila över natten invirad i folie, i kylskåp.

Kavla ut degen tunt (med bara ytterst lite mjöl på kaveln) och ta ut pepparkakor med mått. Lyft över på bakpappersklädd plåt med hjälp av tunn bagerikniv. Grädda i 200 grader, 3-4 minuter eller tills de är lagom bruna. Passa, de bränns lätt! Lyft över på galler eller annan plåt när de har svalnat något. Förvara i tät burk av glas eller plåt, helst inte plast, så håller de sig bra.



The easiest fudge ever

fudge

200 g milk chocolate / 200 g ljus blockchoklad
200 g dark chocolate / 200 g mörk blockchoklad
400 g sweetened condensed milk / 400 g (en burk) sötad kondenserad mjölk

Melt the chocolate. Add condensed milk and stir. (Add chopped nuts and/or raisins if you're feeling fancy.) Pour the mix in a baking pan covered with a baking sheet. Let cool for an hour and cut into small squares. Enjoy! (Keep refrigerated.)

Smält chokladen. Häll i den kondenserade mjölken och rör ihop. (Blanda i hackade nötter och/eller russin om du känner för det.) Häll blandningen i en form täckt med bakplåtspapper. Låt stelna i kyl i en timme innan du skär fyrkanter. Njut! (Förvara i kylen.)



Chocolate balls deluxe
.5912

1 1/3 cup rolled oats / 3 dl havregryn
1/2 cup room tempered butter / 100 gr rumstempererat smör
1/5 cup sugar / 0,5 dl socker
1 tsp vanilla sugar / 1 tsk vaniljsocker
2-3 tsp cacao powder / 2-3 tsk kakao
1 tbsp heavy cream / 1 msk vispgrädde
1 tbsp cold coffee / 1 msk kallt kaffe
dark chocolate / mörk choklad
coconut shavings / riven kokos

Pulverize the rolled oats using a blender. Mix butter and sugar with an electric handmixer for about 5 minutes. Add vanilla sugar and cocoa powder while mixing. Add half of the oat powder, mix, add cream and coffee, mix, add the rest of the oat powder, mix. Put in the fridge to cool for a bit. Melt the chocolate. Form balls of the dough, dip them in the chocolate and then roll them in coconut shavings. Put in the fridge to stiffen. Enjoy! (Keep refrigerated.)

Mixa havregrynet till ett mjöl i en mixer. Vispa smör och socker med elvisp i cirka fem minuter. Tillsätt vaniljsocker och kakao under vispning. Häll i hälften av havremjölet, vispa, häll i grädde och kaffe, vispa, häll i resten av havren, vispa. Låt stå kallt innan du formar bollar. Smält chokladen och doppa bollarna i den. Rulla i kokos och låt stelna i kylen i ungefär en halvtimme. Njut! (Förvara i kylen.)